• Home
  • Over ABP
  • Actueel
  • Nieuws
  • Verbeterde financiële situatie ABP, vooruitzichten voor deelnemers blijven hetzelfde Nieuw: Pagina

Verbeterde financiële situatie ABP, vooruitzichten voor deelnemers blijven hetzelfde

In 2017 verbeterde de financiële situatie van ABP. De actuele dekkingsgraad steeg naar 104,4%. De beleidsdekkingsgraad was 101,5%.

‘Het gaat beter met de Nederlandse economie. Veel mensen gaan er wat op vooruit. Maar dat geldt helaas niet voor onze deelnemers. De pensioenen kunnen nog niet meegroeien met de stijgende prijzen en dat zal de komende jaren ook niet of nauwelijks het geval zijn’ aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘ABP heeft een mooi rendement van 7,6% geboekt. Het vermogen groeide met 27 miljard euro. Maar de verplichtingen bleven hoog door de aanhoudend lage rente.’

Pensioenstelsel moet veranderen

De financiële situatie verbeterde. Toch blijft ABP modernisering van het pensioenstelsel nodig vinden. ‘De arbeidsmarkt is veranderd en deelnemers hebben andere wensen rondom hun pensioen’ zegt Corien Wortmann-Kool. ‘Bovendien zijn we in het huidige pensioenstelsel erg afhankelijk van de rente. Ik hoop dat de politiek en sociale partners de komende maanden duidelijkheid geven over dat vernieuwde stelsel.’

Waardeoverdracht weer mogelijk

Voor waardeoverdracht is de beleidsdekkingsgraad bepalend. Deze moet minimaal 100% zijn om pensioen mee te nemen naar een andere pensioenuitvoerder. De beleidsdekkingsgraad is sinds eind oktober boven de 100%. Voorwaarde voor waardeoverdracht is wel dat de financiële situatie van de andere pensioenuitvoerder ook voldoende is. Waardeoverdracht kan handig zijn bij verandering van baan en pensioenuitvoerder.

Vooruitblik

Wij verwachten dat we uw pensioen de komende jaren niet kunnen verhogen. In het huidige pensioenstelsel hebben we namelijk een buffer van circa 100 miljard euro nodig voordat we volledig kunnen indexeren. De gemiste indexatie van 2008 tot en met 2017 is maximaal 13,5%.

Er is een kans dat we uw pensioen moeten verlagen in de komende jaren. In 2018 en 2019 is die kans heel klein. Maar als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2% blijft, moeten we de pensioenen toch verlagen.

Lees meer

25-01-2018